Midwives in The Hague, Nootdorp, Pijnacker and surroundings

Echo's

Op onze praktijk in de Reef staan de echoapparaten, waarop we de meeste echo’s in jullie zwangerschap zullen gaan maken.

Sommige cliënten hebben een indicatie om een intacte graviditeit echo te krijgen. Rond de 8e week van je zwangerschap bieden we je dan een medische echo aan waarbij de echoscopiste zal beoordelen of er sprake is van een zwangerschap die genesteld zit in de baarmoeder en of er een kloppend hartje te zien is. Cliënten die geen indicatie hebben voor een intacte graviditeit echo mogen er voor kiezen om tijdens hun intakegesprek, die plaatsvindt met de verloskundige, even met de echo te laten 'spieken'. De verloskundige zal tijdens dit gesprek proberen om je jullie kindje voor het allereerst te laten zien en daarnaast te kijken of we een mooi kloppend hartje zien. Vaak gaat vanaf dit moment de zwangerschap dan ook wat meer voor jullie 'leven' en krijgen jullie een foto van jullie kindje mee. Meestal wordt er gekeken of de echo uitwendig gemaakt kan worden door middel van een probe op je buik. Als je een aantal weken minder ver zwanger bent dan we dachten of wanneer je baarmoeder naar achteren gekanteld ligt, dan kan het zijn dat jullie kindje niet goed te bekijken is door middel van de echo via de buik. We zullen je dan vragen of we de echo vaginaal mogen maken. Als je dit goed vindt, zullen we een dunnere probe via je vagina inbrengen zodat we jullie kindje van dichterbij kunnen bekijken. Het maken van een vaginale echo brengt geen risico’s met zich mee voor jezelf of jullie kindje.

De echo die hierna plaatsvindt (tussen de 9e en 12e zwangerschapsweek) is de termijnecho. Deze echo wordt in onze praktijk het liefst gemaakt als je rond de 10 à 11 weken zwanger bent, omdat we dan de beste meting kunnen verrichten. Uiteraard krijgen jullie ook dan een paar mooie foto’s van jullie kindje mee en zal het jullie waarschijnlijk ook opvallen welke grote ontwikkelingen jullie kindje in de afgelopen paar weken al gemaakt heeft! Tijdens deze echo bekijkt de echoscopiste de volgende punten:

  • Ze meet jullie kindje van zijn hoofd naar zijn stuit op. Hierdoor kunnen we jullie precieze uitgerekende datum bepalen.
  • Ze kijkt of het hartje van jullie kindje klopt.
  • Ze kijkt of het kindje zich in de baarmoeder genesteld heeft.
  • Ze kijkt of jullie zwanger zijn van een eenling of een meerling.

Ook bij deze echo geldt dat we meestal in staat zijn deze uitwendig te maken, maar als jullie kindje er niet gunstig voor ligt of wanneer de baarmoeder naar achteren gekanteld ligt, kan het nodig zijn de echo toch vaginaal te maken.

Als jullie kiezen voor de 13-weken echo dan zal de echo, waarbij we kijken naar lichamelijke afwijkingen, plaatsvinden vanaf de 12 weken en 3 dagen tot en met 14 weken en 3 dagen van je zwangerschap. Voor deze echo kun je terecht bij echocentrum Bovenmaas prenataal.

Bij de 20-weken echo wordt jullie kindje nagekeken op structurele afwijkingen. Deze echo kan worden uitgevoerd tussen de 18 en de 21 weken en vindt bij voorkeur plaats tussen week 19 en 20 van de zwangerschap. Tijdens de 20- weken echo bekijken we of alle ledematen aanwezig zijn; of het hoofd, de buik en de rug gesloten zijn; en of alle organen goed in aanleg zijn. Ook wordt er gekeken waar de placenta zich bevindt. Grote afwijkingen kunnen we met deze echo opsporen, kleine afwijkingen helaas niet. Ook syndromen en stofwisselingsziekten kunnen we niet zien op deze echo. In de meeste gevallen zal de echoscopiste zien dat er geen grote afwijkingen zichtbaar zijn. Dat is natuurlijk ontzettend fijn om te horen en dit nieuws kan jullie geruststellen, maar realiseer je wel dat het geen garantie geeft op het krijgen van een gezond kindje. In sommige gevallen denkt de echoscopiste een afwijking te zien. Als jullie dit wensen zullen wij ervoor zorgen dat je op korte termijn een nieuwe echo afspraak krijgt bij een van de gynaecologen in het ziekenhuis.

Op indicatie wordt er rond de 30 en/of 34 weken een groeiecho verricht. Deze echo wordt gemaakt als wij twijfelen over de groei van jullie kindje, als je al een keer eerder bevallen bent van een groot of een klein kindje, als je in je zwangerschap een zwangerschapssuiker hebt ontwikkeld of als dat nodig is vanwege je BMI.

Als er bij de 20- weken echo is gezien dat de placenta dichtbij of over de uitgang van je baarmoeder heen ligt, dan zullen we rond de 30-32 weken een placentalokalisatie doen. In de meeste gevallen schuift de placenta samen met de groei van de baarmoeder mee omhoog. Mocht de placenta bij deze zwangerschapsduur nog steeds te dichtbij of over de uitgang heen liggen, dan is het niet veilig om vaginaal te bevallen en zullen we je doorverwijzen naar de gynaecoloog.

Rond de 35e zwangerschapsweek zal de verloskundige een liggingsecho maken zodat we zeker weten dat jullie kindje ook daadwerkelijk met zijn hoofdje naar beneden ligt.