Midwives in The Hague, Nootdorp, Pijnacker and surroundings

Echo's

Op onze praktijk in de Reef staat het echoapparaat, waarop we de meeste echo’s in jullie zwangerschap zullen gaan maken. Lizet is naast verloskundige ook afgestudeerd als echoscopiste en verzorgt in onze praktijk de echo’s.

De eerste echo die gemaakt wordt is de termijnecho. De termijnecho moet plaatsvinden tussen de 9e en 12e zwangerschapsweek en deze echo wordt in onze praktijk het liefst gemaakt als je rond de 10 weken zwanger bent, omdat we dan de beste meting kunnen verrichten. Jullie zullen tijdens deze echo jullie kindje voor het allereerst zien. Vaak gaat vanaf dit moment de zwangerschap dan ook wat meer voor jullie 'leven' en uiteraard krijgen jullie een paar mooie foto’s van jullie kindje mee. Tijdens deze echo bekijken we de volgende punten:

  • We meten jullie kindje van zijn hoofd naar zijn stuit op. Hierdoor kunnen we jullie precieze uitgerekende datum bepalen.
  • We kijken of het hartje van jullie kindje klopt.
  • We kijken of het kindje zich in de baarmoeder genesteld heeft.
  • We kijken of jullie zwanger zijn van een eenling of een meerling.

Meestal wordt deze echo uitwendig gemaakt door middel van een probe op je buik. Als je een aantal weken minder ver zwanger bent dan we dachten of wanneer je baarmoeder naar achteren gekanteld ligt, dan kan het zijn dat jullie kindje niet goed te bekijken is door middel van de echo via de buik. We zullen je dan vragen of we de echo vaginaal mogen maken. Als je dit goed vindt, zullen we een dunnere probe via je vagina inbrengen zodat we jullie kindje van dichterbij kunnen bekijken. Het maken van een vaginale echo brengt geen risico’s met zich mee voor jezelf of jullie kindje.

Als jullie kiezen voor de combinatietest dan zal de echo, om de dikte van de nekplooi te bepalen, plaatsvinden tussen de 11e en 14e zwangerschapsweek. Deze echo maken we niet zelf, maar hiervoor hebben we een samenwerking met twee echopraktijken: Bovenmaas prenataal en het Haagse Hof.

Bij de 20-weken echo (pdf-document) wordt jullie kindje nagekeken op structurele afwijkingen. Ook deze echo vindt plaats bij een van de twee externe echopraktijken, omdat ons echoapparaat deze echo op dit moment nog niet kan maken. Tijdens de 20- weken echo bekijken we of alle ledematen aanwezig zijn; of het hoofd, de buik en de rug gesloten zijn; en of alle organen goed in aanleg zijn. Ook wordt er gekeken waar de placenta zich bevindt. Grote afwijkingen kunnen we met deze echo opsporen, kleine afwijkingen helaas niet. Ook syndromen en stofwisselingsziekten kunnen we niet zien op deze echo. In de meeste gevallen zal de echoscopist zien dat er geen grote afwijkingen zichtbaar zijn. Dat is natuurlijk ontzettend fijn om te horen en dit nieuws kan jullie geruststellen, maar realiseer je wel dat het geen garantie geeft op het krijgen van een gezond kindje. In sommige gevallen denkt de echoscopist een afwijking te zien. Als jullie dit wensen zullen wij ervoor zorgen dat je op korte termijn een nieuwe echo afspraak krijgt bij een van de gynaecologen in het ziekenhuis.

Op indicatie wordt er rond de 30 weken een groeiecho verricht. Deze echo wordt gemaakt als wij twijfelen over de groei van jullie kindje, als je al een keer eerder bevallen bent van een groot of een klein kindje of als dat nodig is vanwege je BMI. Deze echo vindt bij ons in de praktijk plaats.

Als er bij de 20- weken echo is gezien dat de placenta dichtbij of over de uitgang van je baarmoeder heen ligt, dan zullen we rond de 30-32 weken in onze praktijk een placentalokalisatie doen. In de meeste gevallen schuift de placenta samen met de groei van de baarmoeder mee omhoog. Mocht de placenta bij deze zwangerschapsduur nog steeds te dichtbij of over de uitgang heen liggen, dan is het niet veilig om vaginaal te bevallen en zullen we je doorverwijzen naar de gynaecoloog.

Tussen de 35-37 weken kom je bij ons op de praktijk langs voor een uitgebreide controle waarbij we het samen over de bevalling gaan hebben. Tijdens deze controle zullen we een liggingsecho maken zodat we zeker weten dat jullie kindje ook daadwerkelijk met zijn hoofdje naar beneden ligt.