Midwives in The Hague, Nootdorp, Pijnacker and surroundings

Belinstructies

Vanaf 37 weken tot 42 weken zwangerschapsduur mag je onder onze begeleiding bevallen. Buiten deze periode vindt de bevalling in het ziekenhuis plaats onder gynaecologische begeleiding.

Als de bevalling begint, bel je ons altijd op ons mobiele nummer: 06-22785558

Begin van de bevalling

Een bevalling kan op twee manieren beginnen:

  • Weeën (90% van de gevallen): Als je gaat bevallen bel je ons als je 1 uur lang weeën hebt om de 3-5  minuten die ongeveer 1 minuut aanhouden. Je mag ons ook bellen als de weeën nog niet in deze frequentie komen, maar je het wel prettig vindt om even met ons te overleggen.
  • Gebroken vliezen (10% van de gevallen): Gebroken vliezen zijn te herkennen aan een grotere hoeveelheid vruchtwater ineens, of aan het blijvend onwillekeurig verliezen van kleine beetjes vruchtwater. Helder vruchtwater kan roze van kleur zijn en/of witte vlokjes bevatten, dit is normaal. Is de kleur van het vruchtwater groen of geel? Bel ons dan direct, ook 's nachts. Er is dan geen reden voor paniek, maar je kindje heeft dan in het vruchtwater gepoept en de bevalling moet dan op medische indicatie in het ziekenhuis plaatsvinden. Breken de vliezen 's nachts, is het vruchtwater helder van kleur, was het hoofdje bij de laatste controle in het bekken ingedaald en heb je nog geen weeën om de 4-5 minuten? Probeer dan nog even lekker te gaan slapen! Het kan namelijk nog een aantal uur duren voordat je weeën starten en je mag dan wachten met bellen tot de volgende ochtend of tot je weeën om de 4-5 minuten krijgt.

Bloedverlies

Dit hoort in veel gevallen bij de bevalling en kan veroorzaakt worden door een gesprongen vaatje van je baarmoedermond. Deze verstrijkt namelijk door de kracht van de weeën en hierbij kan er een klein vaatje klappen. Indien je helderrood bloedverlies hebt wat je kan vergelijken met de hoeveelheid van een menstruatie of meer, dan moet je ons wel onmiddellijk bellen!

Slijmprop

Je kan al vóór de bevalling de slijmprop verliezen. Soms gebeurt dit in één keer, soms in gedeeltes. Dit is geen reden tot ongerustheid. De bevalling kan echt nog even op zich laten wachten. Indien je de slijmprop verliest, hoeft dit dus niet te betekenen dat je binnen afzienbare tijd gaat bevallen. Bij verlies van de slijmprop hoeft je ons dan ook niet te bellen, tenzij je wel ongerust bent en het fijn vindt om ons even te spreken.

Vragen

Indien je je zorgen maakt of als je vragen hebt, mag je ons uiteraard altijd bellen. Wij staan 24 uur per dag voor jullie klaar!