Midwives in The Hague, Nootdorp, Pijnacker and surroundings

Borst- of flesvoeding

Tijdens je zwangerschap bespreken we met je of je van plan bent om borstvoeding of flesvoeding te gaan geven. We nemen de voor- en nadelen met je door zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Wat je ook besluit te gaan geven, wij vinden het belangrijk dat je er een goed gevoel bij hebt!

Als je de keuze hebt gemaakt om borstvoeding te geven, dan is het mogelijk om al in je zwangerschap een borstvoedingscursus/voorlichtingsavond te volgen. Tijdens deze bijeenkomst wordt er besproken waar je op kan letten bij het aanleggen van je kindje, welke signalen je kindje geeft als het honger heeft en welke alternatieven/adviezen er zijn als het aanleggen pijnlijk of gevoelig is.

Na de geboorte van je kindje zullen we ernaar streven om de baby binnen het uur aan te leggen. Deze eerste kennismaking met de borst is erg belangrijk en we zullen hier, samen met de kraamverzorgster of verpleegkundige, dan ook goed de tijd voor nemen. Ieder kindje is anders; de ene zal de borst direct goed pakken en het andere kindje heeft hier iets meer tijd voor nodig om de techniek goed onder de knie te krijgen. Zowel wij als de kraamverzorgster, zullen jullie in het kraambed hier verder bij helpen. Ongeveer 3-5 dagen na de bevalling kun je last krijgen van stuwing (pijnlijke en/of volle borsten). Leg je kindje vaak aan, zodat ze je borsten goed leeg kan drinken en na een paar dagen zal de stuwing weer minder worden. Als er problemen zijn met de borstvoeding dan zullen wij jullie een aantal adviezen geven. De meeste problemen zijn in de eerste week na de bevalling wel opgelost/verdwenen. Soms zorgt een te kort tongriempje ervoor dat de baby de borst niet goed kan aanhappen en daardoor niet goed kan drinken. Als er sprake is van een te kort tongriempje, dan kunnen we deze kosteloos en gewoon bij jullie thuis klieven. Als ondanks onze adviezen de problemen met de borst niet lijken te verbeteren, dan kunnen we eventueel de hulp van een lactatiedeskundige inschakelen.

Als je de keuze hebt gemaakt om flesvoeding te geven, dan is het verstandig om in de laatste weken van je zwangerschap te zorgen dat je flesvoeding en een aantal flesjes in huis hebt. Voor een pasgeboren baby is het zuigen aan een fles ook erg wennen en soms zal je meerdere spenen moeten proberen om te kijken welke fles het beste bij je kindje past. Ondanks dat je geen borstvoeding geeft, kan het zijn dat je na 3-5 dagen na de geboorte last krijgt van stuwing. Zorg er dan voor dat je dag en nacht een strakke BH draagt. Na een paar dagen zal de stuwing weer verdwijnen.