Midwives in The Hague, Nootdorp, Pijnacker and surroundings

Zwangerschapscontroles

Intakegesprek

De eerste controle, ook wel het intakegesprek genoemd, vindt plaats bij ongeveer 8 weken zwangerschap. Tijdens deze controle zullen we al jullie vragen beantwoorden. Ook zullen wij jullie een aantal vragen stellen omtrent jullie gezondheid, eventuele eerdere zwangerschappen, leefgewoontes en geven we jullie allerlei informatiefolders mee. Daarnaast krijg je een laboratoriumformulier waarmee je bloed kunt laten prikken. Indien jullie het wensen zal de verloskundige even met de echo ‘spieken’ om te kijken of we een mooi kloppend hartje kunnen zien. Mocht de verloskundige tijdens het intakegesprek jullie kindje niet goed in beeld kunnen brengen dan vragen wij een van onze echoscopisten op zeer korte termijn een echo te maken. 
Om de zorg voor jou en jullie kindje zo optimaal mogelijk én zoveel mogelijk op maat te leveren werken wij nauw samen met twee ziekenhuizen: het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en het HMC in Den Haag. Wij zullen jullie tijdens het intakegesprek vragen met welk ziekenhuis jullie de samenwerking aan willen gaan.

Counseling prenatale screening

Jullie hebben de mogelijkheid middels de NIPT te laten onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat jullie kindje down-, edwards- of patausyndroom heeft. Daarnaast hebben jullie de mogelijkheid om met de 13 wekenecho en/of de 20 wekenecho te laten onderzoeken of jullie kindje lichamelijke afwijkingen heeft. Wij zullen jullie vragen of jullie meer willen weten over de verschillende onderzoeken en indien gewenst volgt er een uitgebreid counselingsgesprek. Meer informatie over deze onderwerpen kun je hier lezen.

Tweede controle

De tweede controle vindt plaats bij ongeveer 12-13 weken zwangerschap. Tijdens deze controle bespreken wij o.a. het aanvragen van de kraamzorg en het kraampakket, het volgen van zwangerschapseducatie en eventueel het regelen van de erkenning van de ongeboren vrucht. Daarnaast kunnen wij jullie mogelijk voor het allereerst het hartje van jullie baby laten horen.

Vervolgcontrole


De vervolgcontroles vinden hierna steeds plaats met tussenpozen van een aantal weken. In het begin zal hier nog 4-6 weken tussen kunnen zitten, aan het einde van de zwangerschap kom je regelmatiger bij ons langs. Hoe lang er tussen de verschillende controles zit, hangt af van de situatie op dat moment en/of van jullie wensen. Tijdens deze controles bespreken we vragen en klachten, meten we je bloeddruk en doen we een uitwendig onderzoek om de groei en ligging van de baby in de gaten te houden. Ook luisteren we naar het hartje van de baby.

Bespreken geboorteplan


Tussen de 32e-34e zwangerschapsweek nemen we uitgebreid de tijd om met jullie de aankomende bevalling te bespreken. Hierbij zien we jullie graag samen op het spreekuur. Tijdens deze controle zullen we jullie zelfgemaakte geboorteplan bespreken, zodat we op de hoogte zijn van jullie wensen en ideeën. Zo hopen we nog beter in te kunnen spelen op jullie behoeften zodat jullie met een positief gevoel terug kunnen kijken op de bevalling.

Rond de 35e zwangerschapsweek zal de verloskundige een liggingsecho maken zodat we zeker weten dat jullie kindje ook daadwerkelijk met zijn hoofdje naar beneden ligt.