Midwives in The Hague, Nootdorp, Pijnacker and surroundings

Zwangerschapscontroles

De eerste controle, ook wel intake genoemd, vindt plaats bij ongeveer 8 - 10 weken zwangerschap. Tijdens deze controle komen veel zaken aan bod die we met je bespreken. Een belangrijk onderdeel van deze controle is het bespreken van de prenatale screening, oftewel de NIPT en 20 weken echo. Indien je het prettig vindt, kun je zelf al informatie vinden over dit onderwerp op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.

Meer informatie lees je in de onderstaande folders:

Wij zullen al jullie vragen beantwoorden tijdens de intake. Tevens zullen we een aantal algemene vragen stellen omtrent jullie gezondheid en leefgewoontes. Ook geven wij je een formulier mee waarmee je bloed kunt laten prikken. Rond de 10de week van je zwangerschap kom je bij ons voor de termijnecho.

De tweede controle vindt plaats bij ongeveer 12-13 weken zwangerschap. Tijdens deze controle bespreken wij o.a. de 20 weken echo, de kraamzorg en kunnen wij jullie mogelijk al het hartje van de baby laten horen.

De vervolgcontroles vinden hierna steeds plaats met tussenpozen van een aantal weken. In het begin zal hier nog 6 weken tussen kunnen zitten, aan het einde van de zwangerschap kom je regelmatiger bij ons langs. Hoe lang er tussen de verschillende controles zit, hangt af van de situatie op dat moment. Tijdens deze controles bespreken we vragen en klachten, meten we je bloeddruk en doen we een uitwendig onderzoek om de groei en ligging van de baby in de gaten te houden. Ook luisteren we naar het hartje van de baby.

Rond je 36ste zwangerschapsweek nemen we uitgebreid de tijd om met jullie de aankomende bevalling te bespreken. Hierbij zien we jullie graag samen op het spreekuur. Tijdens deze controle zullen we jullie zelfgemaakte geboorteplan (pdf-document) bespreken, zodat we op de hoogte zijn van jullie wensen en ideeën. Zo hopen we nog beter in te kunnen spelen op jullie behoeften zodat jullie met een positief gevoel kunnen terugkijken op de bevalling.